Αλληλεγγύη στον αγώνα του Μοχάμεντ Α.


   Τον Απρίλιο του 2016 ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Α. μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο καταφέρνει να φτάσει στη Λέσβο.
   Τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Γ.Α.Δ. Λέσβου, ως υποψήφιος για απέλαση βάσει της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς έχουν απορριφθεί τα αιτήματά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ζητάει πολιτικό άσυλο γιατί μετά την εξέγερση του 2012 στην Αίγυπτο επέλεξε να δημοσιοποιήσει βίντεο με τις δολοφονίες οπαδών του Μόρσι από το στρατιωτικό καθεστώς Σίσι. Το ηλεκτρονικό του ίχνος εντοπίστηκε, και από τότε διώκεται με τον κίνδυνο να εκτελεστεί αμέσως μόλις βρεθεί στα χέρια του αιγυπτιακού κράτους. 
   
   Στις 13 Δεκέμβρη 2016, μετά από δύο ολόκληρους μήνες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων προς απέλαση ο Μοχάμεντ Α. ξεκινάει απεργία πείνας και, κλιμακώνοντας τον αγώνα του, επιλέγει το τελευταίο μέσο, την ίδια του τη ζωή, για τη διεκδίκηση της ελευθερίας του. Μέσα σε 53 μέρες απεργίας πείνας και συνολικά τέσσερις μήνες εγκλεισμού στα κρατητήρια του ελληνικού κράτους, ο Μοχάμεντ Α. έρχεται αντιμέτωπος με την πλήρη απαξίωση του αγώνα του από όλον τον κρατικό μηχανισμό και την προσήλωση αυτού στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για το προσφυγικό, ο οποίος βλέπει τα υποκείμενα με όρους ποσοστών και εθνικοτήτων. 
   
   Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, κι ενώ ο αλύγιστος αγώνας του ίδιου αλλά και των αλληλέγγυων σε Ελλάδα και Ευρώπη συμβάλλουν στο να κερδίσει προσωρινά την αναστολή της απέλασής του και την επανεξέταση του αιτήματος ασύλου του, ο Μοχάμεντ Α. αποφασίζει την λήξη της απεργίας πείνας περιμένοντας, πλέον, την επανεξέταση του μεταγενέστερου αιτήματος ασύλου. Ακόμα και στο στάδιο αυτό, η υπηρεσία ασύλου καθυστερεί προκλητικά να κάνει παραδεκτή την εξέταση του αιτήματός του, ώστε ο Μοχάμεντ Α. εξακολουθεί να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απελαθεί. Μετά από ενάμιση σχεδόν μήνα «ομηρίας», η επιτροπή ασύλου δίνει τελικά θετική απάντηση στο μεταγενέστερο αίτημα ασύλου του Μοχάμεντ Α.


   Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, Ο Μοχάμεντ Α. θα περάσει από συνέντευξη για την επανεξέταση του αιτήματος ασύλου του.

   

Συνεχίζουμε αμείωτα να στηρίζουμε τον αγώνα του Μοχάμεντ Α. 

για άμεση δικαίωση του αγώνα του. 

Άμεση κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

Παύση όλων των απελάσεων

Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
σε Πρόσφυγες και Μετανάστες/ριες