Πολιτικό πλαίσιο


Πολιτικό πλαίσιο δράσης της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστριες/ες

Είμαστε μια συλλογικότητα ατόμων που αντιλαμβάνεται και προτάσσει την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ως πράξη αντίστασης στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, σε μια συνθήκη όπου το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο κοινωνικών και ταξικών ανταγωνισμών. Στο πεδίο αυτό η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ούτε καταστάσεις εξαίρεσης, ούτε φυσικές μετακινήσεις με βάση την αυτοδιάθεση των λαών. Είναι βίαιοι ξεριζωμοί τις αιτίες των οποίων πρέπει να αναζητήσουμε στις πολλαπλές σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας μεταξύ των κρατών και εντός τους, σχέσεις που αναπαράγονται στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού για έλεγχο πόρων και εξουσία. Στηρίζοντας τους αγώνες των μεταναστριών και των προσφύγων για ελευθερία μετακίνησης και αξιοπρεπή διαβίωση, αναγνωρίζουμε σε αυτούς και στοιχεία από τους δικούς μας αγώνες ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό και πατριαρχία. Μέσω της αυτοοργανωμένης δράσης και της αλληλεγγύης επιδιώκουμε να χτίσουμε ανταγωνιστικά παραδείγματα για την ατομική χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση.

Ιστορικά χαρακτηριστικά

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προέκυψε μέσα από τις διεργασίες και τις δράσεις που ξεκίνησαν από το εγχείρημα έμπρακτης αλληλεγγύης στους 800 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες/ριες που διέμεναν σε άθλιες συνθήκες στο Πεδίο του Άρεως τον Ιούλιο του 2015. Τον Σεπτέμβρη του 2015 προχωρήσαμε στην δημιουργία δομής αλληλεγγύης στην Σκάλα Συκαμινιάς Λέσβου και στην κατάληψη του κτιρίου της οδού Δερβενίων 56 στα Εξάρχεια, στεγάζοντας εκεί την τακτική ανοιχτή συνέλευση της πρωτοβουλίας, συζητήσεις, εκδηλώσεις και αποθήκες ρούχων, τροφίμων και φαρμάκων.Από τότε παρεμβαίνουμε σε σημεία όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες/ριες, πραγματοποιώντας δράσεις και στηρίζοντας αυτοοργανωμένες δομές στέγασης και σίτισης στο κέντρο της Αθήνας. Αγωνιζόμαστε για την ελεύθερη μετακίνηση, ενάντια σε σύνορα, εγκλεισμούς και απελάσεις.

Πλαίσιο λειτουργίας

Το πλαίσιο λειτουργίας της πρωτοβουλίας βασίζεται πάνω στις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αντι-ιεραρχίας.. Η ανοιχτή συνέλευση είναι η βασική πολιτική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, ζύμωσης και λήψης αποφάσεων. Λειτουργεί οριζόντια, με τα άτομα που συμμετέχουν να έχουν ίση θέση και το λόγο τους να έχει την ίδια βαρύτητα. Οι συνολικές θέσεις της συνέλευσης προκύπτουν από τη σύνθεση των ατομικών θέσεων, είτε με ομοφωνία είτε με ευρεία συναίνεση.

Προτάσσουμε την πολυμορφία, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις της πραγματικότητας που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και επιζητώντας την πλατιά κοινωνική απεύθυνση που θα ενδυναμώσει το ανταγωνιστικό αντιεξουσιαστικό/αντικαπιταλιστικό κίνημα. Για εμάς η μόνη μορφή οργάνωσης που μπορεί να αντιταχθεί στις σχέσεις εξουσιαστών-εξουσιαζόμενων είναι η αδιαμεσολάβητη, αντιιεραρχική αυτοοργάνωση.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με τον εθελοντισμό, την φιλανθρωπία ή την ελεημοσύνη. Σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία που αναπαράγει την εξάρτηση και συντηρει τις δομές εξουσίας, σε αντίθεση με τον εθελοντισμό που τροφοδοτεί και εξωραΐζει τον καπιταλισμό, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεσμένους έχει ως στόχο την κοινωνική και ταξική απελευθέρωση. Είναι πολιτική στάση.

Η αυτοοργανωμένη δράση για την ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, ένδυση, ιατρική φροντίδα, στέγη, μόρφωση, που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα για όλους και όλες, έρχεται σε σύγκρουση με λογικές ιδιοκτησίας, κέρδους, εκμετάλλευσης και κεντρικού σχεδιασμού. Δημιουργεί τόπους αλληλοκατανόησης και συντροφικότητας, προϋποθέσεις αμοιβαίας ενδυνάμωσης και κοινών αγώνων και μια πλατύτερη και βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Αυτοοργάνωση στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση

Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα χώρο σε φασίστες, μπάτσους και αφεντικά να αλωνίζουν πάνω στις πλάτες των κάθε λογής καταπιεσμένων. Μέσα από καταλήψεις δημόσιων χώρων και σύγκρουση με την εξουσία διεκδικούμε έδαφος για όλες και όλους σε έναν πλανήτη χωρίς σύνορα. Το αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας έχει την υποχρέωση να ενώσει τις δυνάμεις του με τους μετανάστες στα πλαίσια ενός κοινού αγώνα. Να δημιουργήσει τόπους συνάντησης και διάχυσης ιδεών για μια απελευθερωμένη κοινωνία, ανοίγοντας δυνατότητες ζύμωσης και κοινών αγώνων.

Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο και κάθε αντιστεκόμενο κομμάτι της κοινωνίας να αναγνωρίσει στον αγώνα των μεταναστών/ριών και των προσφύγων για ελευθερία μετακίνησης και αξιοπρεπή διαβίωση, τον αγώνα καθενός και καθεμιάς μας όπως πραγματώνεται μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης ως αντιθεσμική, αυτοοργανωμένη, αδιαμεσολάβητη σύγκρουση με την κρατική-καπιταλιστική βαρβαρότητα, τα σύνορα, τον ρατσισμό, τους θρησκευτικούς φανατισμούς, τους πλαστούς διαχωρισμούς.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ