Η πρωτοβουλία


H Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, ξεκίνησε στο Πεδίο του Άρεως το καλοκαίρι του 2015. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα συνεχίζει αδιάλειπτα τη δράση της στην πλατεία Βικτώριας και τις γύρω περιοχές, ενώ τον Οκτώβρη δημιούργησε δομή αλληλεγγύης στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου που πλαισιώνεται πλέον από πλήθος αλληλέγγυων.

banner

Δεν ερχόμαστε σε συνεργασία με κρατικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς, δεν έχουμε σχέση με ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις, είμαστε άτομα που έχουν ως βασικό πολιτικό πρόταγμά τους την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

H ανοιχτή συνέλευση της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 7μμ στο υπό κατάληψη κτήριο της οδού Δερβενίων 56 στα Εξάρχεια.


Σχετικά με την Αυτο-οργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

Η Αυτό-οργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες-στριες ιδρύθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015. Ήταν η άμεση απάντηση στην κρίση που ξέσπασε στο Πεδίον του Άρεως, όπου οι πρόσφυγες έμειναν για ένα περίπου μήνα ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε αυτήν την κατάσταση εκατοντάδες άνθρωποι από την περιοχή κινητοποιήθηκαν και συνεργάστηκαν με βάση την έμπρακτη αλληλεγγύη και την αυτο-οργάνωση, μακριά από τη λογική της φιλανθρωπίας, του εθελοντισμού και τη μεταχείριση των προσφύγων ως «πρόβλημα» προς διαχείριση. Δημιουργήθηκαν διάφορες ομάδες εργασίας για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και δράσεις όπως αυτή της κουζίνας,της αποθήκης, των ρούχων, ομάδα αντιπληροφόρησης, ομάδα υγείας, καθαριότητας και ομάδα που ασχολήθηκε με δραστηριότητες για τα παιδιά. Καθ ‘όλη τη λειτουργία της το καλοκαίρι του 2015, η πρωτοβουλία στεγάστηκε στο Κέντρο Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού καθώς και στο κηπάκι της Τσαμαδού που φιλοξένησε την κουζίνα, την αποθήκη και τις ανοιχτές συνελεύσεις της Πρωτοβουλίας.

Τον Σεπτέμβριο η Πρωτοβουλία καταλαμβάνει το κτίριο στην οδό Δερβενίων 56 στα Εξάρχεια προκειμένου να στηρίξει τις δραστηριότητες της , τις ανοιχτές συνελεύσεις της, την αποθήκη τροφίμων και ρούχων καθώς και το ιατρείο μας.Το φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας πέρασε η Πρωτοβουλία συνέχισε να πραγματοποιεί δράσεις στην Αθήνα, κυρίως στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί άνθρωποι διέμεναν προσωρινά καθοδόν προς την Ειδομένη. Μέχρι και σήμερα, η κατάληψη λειτουργεί ως βάση για την οργάνωση άμεσων δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, με καθημερινές διανομές τροφίμων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων και ειδών ένδυσης. Φιλοξενεί μια συλλογική αυτο-οργανωμένη κουζίνα στην οποία συμμετέχουν μετανάστες/τριες, πρόσφυγες καθώς και αλληλέγγυοι από διάφορες χώρες η οποία προσφέρει φαγητό σε δημόσια σημεία και υποστηρίζει τακτικά τις καταλήψεις στέγης των Νοταρά 26 και Πολυτεχνείου (Γκύνη). Την ίδια στιγμή, η κατάληψη είναι η βάση για πολιτική οργάνωση και αντι-πληροφόρηση για την τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών/τριων στην Ελλάδα, φιλοξενεί ανοιχτές συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Εκτός από τις δραστηριότητες μας στην Αθήνα, ξεκινήσαμε την αυτο-οργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης στην Σκάλα Συκαμιάς «Πλάτανος», στη βόρεια ακτή της Λέσβου. Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι πρόσφατα (η δομή είναι τώρα πια ανενεργή), η δομή του Πλατάνου έχει προσφέρει πρώτες βοήθειες, τσάι και τα βασικά τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια σε όσους ανθρώπους φτάσανε με βάρκες στην ακτή από την Τουρκία. Έχουμε επίσης υποστηρίξει διαφορετικές αυτο-οργανωμένες ομάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στέλνοντας εφοδιασμό όπως σε διάφορα νησιά και στην Ειδομένη.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη μέσω της αυτοοργανωμένης δράσης για την ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, ένδυση, ιατρική φροντίδα, στέγη, μόρφωση, που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα για όλους και όλες, έρχεται σε σύγκρουση με λογικές ιδιοκτησίας, κέρδους, εκμετάλλευσης και κεντρικού σχεδιασμού. Δεν έχει καμία σχέση με τον εθελοντισμό, την φιλανθρωπία ή την ελεημοσύνη που έχουν ως στόχο την αναπαραγωγή της εξάρτησης, τη συντήρηση της δομής της εξουσίας και τροφοδοτούν και εξωραΐζουν τον καπιταλισμό.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο κοινωνικών και ταξικών ανταγωνισμών όπου η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ούτε καταστάσεις εξαίρεσης, ούτε φυσικές μετακινήσεις με βάση την αυτοδιάθεση των λαών. Είναι βίαιοι ξεριζωμοί τις αιτίες των οποίων πρέπει να αναζητήσουμε στις πολλαπλές σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας μεταξύ των κρατών και εντός τους, σχέσεις που αναπαράγονται στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού για έλεγχο πόρων και εξουσία. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεσμένους όλου του κόσμου έχει ως στόχο την κοινωνική και ταξική απελευθέρωση.

Στηρίζοντας τους αγώνες των μεταναστριών και των προσφύγων για ελευθερία μετακίνησης και αξιοπρεπή διαβίωση, αναγνωρίζουμε σε αυτούς και στοιχεία από τους δικούς μας αγώνες ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό και πατριαρχία. Μέσω της αυτοοργανωμένης δράσης και της αλληλεγγύης επιδιώκουμε να χτίσουμε ανταγωνιστικά παραδείγματα για την ατομική χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση, να δημιουργήσουμε τόπους αλληλοκατανόησης και συντροφικότητας και προϋποθέσεις αμοιβαίας ενδυνάμωσης και κοινών αγώνων.