Νεκροί από φωτιά στο hot-spot στη Μόρια


Όχι άλλες δολοφονίες μεταναστών/στριών! Ο ευρωπαϊκός ανθρωπισμός της καταστολής, του εγκλεισμού και της εκμετάλλευσης εξοντώνει πάντα τους πιο αδύναμους, ντόπιους ή μετανάστες.
 
Ξέρουμε ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/στριών, όπως και να τα βαφτίσουν, είναι κολαστήρια. Ακραία ακατάλληλοι χώροι χωρίς υποδομές διαμονής, αποτελούν αποθήκες ανθρώπων έγκλειστων, χωρίς ελευθερίες. Η επιβίωση υπό συνθήκες έκθεσης στον καύσωνα και στις πλημμύρες, έλλειψης φαγητού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλειας ελεύθερης μετακίνησης για μήνες και συνολικής διαχείρισης από τα κρατικά όργανα, τους μπάτσους και τον στρατό, αλλά και τις ΜΚΟ, το ανθρωπιστικό άλλοθι του καπιταλισμού, αποτελούν συνειδητή επιλογή, μια περίτρανη απόδειξη της άσκησης μιας απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Πολύ πρόσφατα είδαμε ότι οι περιφράξεις τους δεν είναι για να προστατεύουν, όπως διαφημίζουν, τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά για να τους κρατάνε αποκομμένους από τον κοινωνικό ιστό. Εγκαθιδρύοντας μια νέα κατάσταση εξαίρεσης, ο στόχος είναι ο σχηματισμός αδιάρρηκτων διαχωριστικών γραμμών, έτσι ώστε να μην προμηνύεται στους ντόπιους καταπιεσμένους το δυστοπικό μέλλον τους, να μην προδίδεται η φαύλη εικόνα της ανάπτυξης που υπόσχονται. 
Την προηγούμενη εβδομάδα σταθήκαμε μάρτυρες των γεγονότων στη Χίο, όπου φασίστες, προδίδοντας για άλλη μια φορά το ρόλο τους ως αυθεντικά δεκανίκια του συστήματος, που στηρίζουν με τις ενέργειές τους τις ήδη υπάρχουσες δομές επιτέθηκαν στους μετανάστες/τριες. Οι φράχτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, επικουρούμενοι από τα ΜΑΤ αποδείχθηκαν αποτελεσματικό κάλυμμα για τη θρασύτητα και τη βαναυσότητα της φασιστικής επίθεσης, ξεκάθαρος στόχος της οποίας ήταν η εξόντωση των μεταναστών/στριών. Αυτή η επίθεση αποτέλεσε τρανταχτή απόδειξη ότι όταν λείπει η πολιτική νομιμοποίηση για ακραίες πρακτικές από την εξουσία, αναλαμβάνει δράση το παρακράτος.
Τα γεγονότα στη Χίο ακολούθησαν εκείνα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των μεταναστών/στριών στη Μόρια, το βράδυ της Τετάρτης, 24ης του μηνός Νοεμβρίου. Εκεί, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, μία γυναίκα με το εγγόνι της έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί/ές ακόμα βρίσκονται στο νοσοκομείο λόγω εγκαυμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων. Η εκτεταμένη φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλεται στην έκρηξη ενός φιαλιδίου υγραερίου, που χρησιμοποίησε η αποθανούσα στο εσωτερικό της σκηνής της, για την προετοιμασία φαγητού ή για θέρμανση. Και να, που στην πολιτισμένη και προοδευτική Ευρώπη, η προσπάθεια της ικανοποίησης των βασικότερων των ανθρώπινων αναγκών, εκείνων της διατροφής και της θέρμανσης, γίνεται η αφορμή για των απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Και να, που γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες της κρατικής βιαιότητας, που αποτελεί δεύτερη φύση του νεωτερικού κράτους, που αδιαφορεί για τα υποτιθέμενα δικαιώματα κάθε λογής και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως πράγματα.
Η ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών/στριών στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και εντός των κρατών, χωρίς το διαρκή φόβο της σύλληψης και της απέλασής τους, εξαιτίας της μη κατοχής διαπιστωτικών εγγράφων, η αξιοπρεπής διαβίωσή τους σε σπίτια, το δικαίωμα στην εργασία, την αυτοδιάθεση, την εκπαίδευση και τον ελεύθερο χρόνο, η επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οφείλονται να αναγνωρίζονται ως εγγενείς αξίες του ανθρώπου, για τις οποίες δεν χωρά ουδεμία αμφισβήτηση.
Οι μετανάστες/στριες αγωνίζονται για τα αυτονόητα ως μέρος της κοινωνίας μας και εξεγείρονται μέσα στα στρατόπεδα «φιλοξενίας». Οφείλουμε να παλέψουμε μαζί τους, να μην αφήσουμε κανένα θεσμό ή άτομο να συνεχίζει να εκχυδαΐζει και να μειώνει την έννοια της ζωής και της αξιοπρέπειας για κανέναν/καμία από εμάς. Οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενες/οι, θα ζήσουμε μαζί στις ίδιες γειτονιές με όρους οριζοντιότητας, έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.
 
Αγώνας μέχρι το κλείσιμο και του τελευταίου στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Οι αγώνες ντόπιων και μεταναστών είναι κοινοί ενάντια σε εκμεταλλευτές και εξουσιαστές.
Κανένα σπίτι άδειο. Καμμία σπιθαμή γης για τους φασίστες.   
Κατάργηση των συνόρων.
Αυτοογανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες/ριες