Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και πιστοποιήσεις


Στις 8 Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας ότι θα «γίνει έλεγχος σε ΜΚΟ και μεμονωμένους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ΕΛ.ΑΣ.», ήταν ήδη προφανές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την ΕΕ και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της,ουσιαστικά οργάνωνε την επερχόμενη επίθεσή της σε δομές και πρακτικές αλληλεγγύης οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με τις δολοφονικές πολιτικές της. Μετά από τις αρχικές εξαγγελίες, ακολούθησαν οι συλλήψεις αλληλέγγυων στη Χίο, η διακοπή λειτουργίας του παρατηρητηρίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace στον Μόλυβο, και τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας ναυαγοσωστικών βαρκών και οι συλλήψεις Δανών και Ισπανών εθελοντών διασωστών στα παράλια της Λέσβου, με τις αδιανόητες κατηγορίες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και οπλοκατοχής.

Την ίδια περίοδο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Γιώργος Πάλλης, καθώς και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου,επισκέφθηκαν την Aυτοοργανωμένη Δομή του Πλατάνου προκειμένου να διευθετήσουν «το χάος με τις ΜΚΟ και τις ομάδες εθελοντών» που δρουν στο νησί. Ως απάντηση έλαβαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με τις αρχές και το Υπουργείο Μετανάστευσης και πως οι αλληλέγγυοι αρνούνται οποιαδήποτε πιστοποίηση της Δομής ή ένταξή της σε εταιρικά σχήματα. Πριν ακόμα από τις εξαγγελίες, στην ίδια δομή, είχαν προηγηθεί έλεγχοι για «πολεοδομικές παραβάσεις» στο ιατρείο, υπό την απειλή επέμβασης των ΜΑΤ.

Το πρόσφατα δημοσιευμένο ΦΕΚ (αρ.φύλλου 114, 28-01-16) για «την καταγραφή, ταυτοποίηση και διαπίστευση όλων των Μ.Κ.Ο. και των ανεξάρτητων εθελοντών» αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του κυβερνητικού σχήματος. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ, ο απόλυτος έλεγχος που επιχειρεί η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αποκλειστική ανάθεση της διαχείρισης του προσφυγικού στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών και των συνεργάσιμων ΜΚΟ και εθελοντών. Για εμάς δεν ήταν τυχαίο πως οι MSF και Greenpeace παρέμειναν σιωπηλές όταν έκλεισε ηΕΛ.ΑΣ. και η Frontex το παρατηρητήριό τους. Έχοντας πια γνώση των διαπλεκόμενων συμφερόντων, η στάση τους δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη αφού οι επαγγελματίες του ανθρωπισμού σπανίως θέλησαν να παρουσιάσουν την κατάσταση ως πραγματικά έχει, με τις πραγματικές της διαστάσεις και αιτίες. Η θέση τους βρίσκεται εξ ορισμού στο πλευρό του κράτους, επισφραγίζοντας την εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική και εξαργυρώνοντας την αγαστή συνεργασία τους σε κονδύλια που εξασφαλίζουν την ίδια τη λειτουργία τους.

Και είναι ακριβώς για αυτούς λόγους που καλούνται τώρα οι συνεργάσιμοι «ανθρωπιστές» να πιστοποιηθούν από τον αριστερό κρατικό μηχανισμό, «ξεκαθαρίζοντας» το πεδίο δράσης. Μένοντας αυτοί – και μόνον αυτοί – μάρτυρες των καθημερινών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παράτυπων διαδικασιών από πλευράς λιμενικού και Frontex, θα καταστεί το θαλάσσιο πέρασμα ακόμα πιο δύσκολο, με τις θανάσιμες ολιγωρίες, τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς ανά εθνικότητα και τις άμεσες επαναπροωθήσεις με βάρκες στην Τουρκία να γίνονται πλέον κανόνας. Είναι το επόμενο στάδιο στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της φύλαξης των συνόρων από τη Frontex, την επέκταση των κέντρων κράτησης, την ανύψωση νέων φραχτών στα σύνορα της Ευρώπης.

Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης θέτει στο στόχαστρο αυτοοργανωμένες δομές και ανεξάρτητους αλληλέγγυους, που παράλληλα με τη δράση τους καταγγέλουν τις εγκληματικές αμέλειες και ολιγωρίες, τις παράνομες κρατήσεις, τη χρήση βίας και τις εξαναγκαστικές απελάσεις, αρθρώνοντας πολιτικό λόγο για το προσφυγικό και τα αίτιά του. Είναι σαφές πως σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση του«χάους των ΜΚΟ», αλλά η εκδίωξη όλων όσων δεν συμμορφώνονται με τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, ο εκφοβισμός όσων καθημερινά αγωνίζονται και γίνονται μάρτυρες των εγκλημάτων της, η φίμωση οποιασδήποτε αλληλέγγυας φωνής με στόχο την απόλυτη απομόνωση των προσφύγων.

Η νομοθετημένη, πλέον, επιβολή των πιστοποιήσεων αποτελεί για εμάς βασικότατο πολιτικό ζήτημα. Ως Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες, έχουμε διατυπώσει πάμπολλες φορές τον πλήρη διαχωρισμό μας από κάθε μορφής εθελοντισμό και φιλανθρωπία, πρακτικές οι οποίες συντηρούν τις αιτίες του προσφυγικού ζητήματος και προσφέρουν άλλοθι στις δολοφονικές τακτικές των κρατών της ΕΕ και των επεκτατικών μηχανισμών τους. Στην Ευρώπη του φόβου, της καταστολής, του εκφασισμού, όπου ο νεοϊμπεριαλισμός στη Μέση Ανατολή βαφτίζεται «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ο μετανάστης «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης «κέντρα φιλοξενίας», οι ξενοφοβικοί φράχτες και τα κλειστά σύνορα της Δύσης «έκκληση για κεντρικό ευρωπαϊκό σχεδιασμό», τα εγκλήματα της Frontex «ατυχήματα» και οι φασίστες «αγανακτισμένοι πολίτες», η αλληλεγγύη ποινικοποιείται ως αδίκημα δράσης «χωρίς πιστοποίηση».

Ξεκαθαρίζουμε πως η αλληλεγγύη δεν εκβιάζεται, δεν εκφοβίζεται, δεν φιμώνεται. Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες ισότιμα και με σεβασμό, όχι με οίκτο, γιατί είμαστε θύματα των ίδιων πολιτικών, της ίδιας συστηματικής εκμετάλλευσης και φτωχοποίησης. Εναντιωνόμαστε στις λογικές και τις πολιτικές που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε αναλώσιμη ύλη, σε αριθμούς χωρίς ταυτότητα, σε φτηνό εργατικό δυναμικό της φασίζουσας Ευρώπης.

Στεκόμαστε ενάντια στην αυθαιρεσία του κρατικού μηχανισμού, στις υπερεξουσίες της Frontex, στους επαγγελματίες του ανθρωπισμού και της φιλανθρωπίας, ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την κοινωνική εκμετάλλευση.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ