Ανακοίνωση κατάληψης του κτηρίου επί της Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια


Το απόγεμα της Κυριακής, 10/1/2016, καταλάβαμε το άδειο κτήριο επί της οδού Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε έναν χώρο όπου οι μετανάστριες/ές που είναι εγκλωβισμένες/οι στην Ελλάδα, λόγω των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών, να μπορούν να ζήσουν και να αυτοοργανωθούν ελεύθερες κι ελεύθεροι από τον κρατικό έλεγχο.

Είμαστε μια ομάδα ατόμων από διάφορους τόπους και από διαφορετικές αφετηρίες που μας συνδέει ο αγώνας ενάντια στα κράτη, έθνη, σύνορα, lager, φυλακές, στον καπιταλισμό, εντέλει σε κάθε έκφραση αυτού του σάπιου συστήματος κυριαρχίας που μας καταπιέζει. Είμαστε ανοιχτοί σε όπoια/ον συμφωνεί με τις βασικές αρχές μας και επιθυμεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα χωρίς κρυφή πολιτική ατζέντα.

Η κατάληψη δεν αποσκοπεί να γίνει υπηρεσία κοινής ωφελείας. Δεν είμαστε “εθελοντές” και δεν αντιμετωπίζουμε τις/τους μετανάστριες/ές ως θύματα. Ένα από τα στοιχήματα αυτού του εγχειρήματος θα είναι να ξεπεραστούν στην πράξη οι διαχωρισμοί που μας επιβάλλονται από τα σύνορα και την πολιτογράφηση. Αυτή η κατάληψη επιδιώκει να γίνει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται και μαθαίνουν αμοιβαία ο ένας από τον άλλο, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Αυτή είναι μια ενέργεια ενάντια στο σύστημα και στις μεταναστευτικές πολιτικές. Δεν είναι στόχος μας να γίνουμε τα δεκανίκια ανθρωπιστικής βοήθειας του κράτους. Η ενσωματωμένη και/ή αφομοιωμένη, μη κριτική ανθρωπιστική βοήθεια συνδράμει στην ουσία το κράτος στη δίωξη και στον έλεγχο της μετανάστευσης. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να συνεργαστούμε όχι μονάχα με το κράτος και πολιτικά κόμματα, αλλά επίσης και με ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις ή σχήματα που το κάνουν (επίσημα ή ανεπίσημα). Όλα αυτά τα καθάρματα εκμεταλλεύονται την κατάσταση των μεταναστριών/ών είτε για να αποκομίσουν κέρδος είτε για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, να αποκτήσουν πολιτική εξουσία ή να χτίσουν το κοινωνικό προφίλ τους.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εξουσιαστών. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί τη συνθήκη εγκλωβισμού των μεταναστριών/ών για να πιέσει τις διαπραγματεύσεις για καλύτερες συνθήκες εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά κράτη καθορίζουν τις μεταναστευτικές ροές ανάλογα με τις ανάγκες τους για φτηνό εργατικό δυναμικό, κι όσοι περισσεύουν δολοφονούνται (στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων), φυλακίζονται ή απελαύνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβαθμίζει τις κατασταλτικές συνοριακές πολιτικές της και διαπραγματεύεται συμφωνίες με κράτη εντός κι εκτός των συνόρων της, προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει τον πόλεμο ενάντια στη μετανάστευση με πιο αποτελεσματικά μέσα. Οι εξουσιαστές ελπίζουν πως θα διασφαλίσουν την ιδιοκτησία και τα προνόμιά τους από όσες κι όσους βιώνουν την εκμετάλλευση από το καπιταλιστικό σύστημα και υποφέρουν από τους πολέμους τους. Ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες επιχειρούν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από αυτή την κατάσταση. Οι ΜΚΟ αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους, κατά βάση το κράτος, και καλοπληρώνονται γι’ αυτές τις υπηρεσίες. Πολύ συχνά εμπλέκονται στον τομέα της καταγραφής και διαχειρίζονται στρατόπεδα για το κράτος, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός.

Λόγω των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άδεια σπίτια. Αγαθά υπάρχουν αρκετά για όλες/ους. Πρέπει να πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε μόνες/οι μας.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας σε κάθε μορφή δράσης που επιτίθεται στα σύνορα, στα έθνη, στις φυλακές και στις κρίσιμες υποδομές που αναπαράγουν το υπάρχον, καθώς και ενάντια σ’ όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα υπερασπίζονται την καθεστηκυία τάξη!

Ούτε ρατσισμός
Ούτε σεξισμός
Ούτε ομοφοβία
Ούτε διακρίσεις
Ούτε εκμετάλλευση
Ούτε καταπίεση
Ούτε ιεραρχία
Ούτε εξουσία
Ούτε πατριωτισμός

ΔΕΝ είναι καλοδεχούμενοι:
Δημοσιογράφοι/καθεστωτικά μίντια
Πολιτικοί
Μπάτσοι
Κάθε οργάνωση που συνεργάζεται με το κράτος

Καλωσορίζουμε ανθρώπους πρόθυμους να αυτοοργανωθούν, ανεξάρτητα αν έχουν χαρτιά ή όχι, κι ανεξάρτητα αν έχουν προσφυγικό στάτους ή όχι. Προτεραιότητα στη στέγαση θα δίνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν κάπου αλλού.

Καλούμε αλληλέγγυο κόσμο να στηρίξει την κατάληψη απ’ έξω. Σύντομα θα ανακοινωθεί η πρώτη διαχειριστική συνέλευση.