Για την επαναλειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης με την “πρώτη φορά αριστερά”


Στις 12 Δεκεμβρίου δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν στο γήπεδο του τάε κβο ντο, όπου “φιλοξενούνταν” πάνω από 2.000 άνθρωποι που είχαν καταφθάσει από την Ειδομένη μετά την αστυνομική επέμβαση της 8/12. Έβγαλαν από τον ύπνο 123 Μαροκινούς, τους οδήγησαν στη Διεύθυνση αλλοδαπών, τους πήραν  δαχτυλικά αποτυπώματα, τους αφαίρεσαν τα (ακόμη σε ισχύ για κάποιους) υπηρεσιακά σημειώματα και τους έβαλαν να υπογράψουν χωρίς διερμηνεία τις κοινοποιήσεις κράτησης και απέλασής τους. Κατόπιν τους οδήγησαν στο πρώην στρατόπεδο 6ου Συντάγματος Πεζικού Κορίνθου, νυν στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.

 

Από εκείνη τη μέρα συστηματικά νεαροί άντρες, ως επί το πλείστον από το Μαρόκο και άλλες χώρες του Μαγκρέμπ, οι οποίοι δεν πληρούν την προϋπόθεση της «σωστής εθνικότητας» για να περάσουν τα σύνορα, να μείνουν στο γήπεδο χόκεϋ του Ελληνικού ή να καταλήξουν άστεγοι στους δρόμους οδηγούνται στο κέντρο κράτησης Κορίνθου, σε κελιά του 1 τ.μ. ανά κρατούμενο. Στις 17 Δεκέμβρη, ημέρα που έκλεισε το γήπεδο του Τάεκ Βοντό, άλλοι 50 άντρες από Μαρόκο και υποσαχάρια Αφρική οδηγήθηκαν στην Κόρινθο με την παραπλανητική πληροφορία ότι πάνε σε καινούριο κέντρο φιλοξενίας για να μείνουν. Άλλοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Βικτώρια με την πληροφορία ότι επιστρέφουν στην Ειδομένη. Στις 19 Δεκέμβρη οι κρατούμενοι είχαν ήδη φτάσει τους 273, ενώ την Κυριακή 20 Δεκέμβρη ακόμη 150 άνθρωποι από τις χώρες του Μαγκρέμπ (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία) δεν καταγράφτηκαν καν στη Λέσβο και οδηγήθηκαν απευθείας στον Πειραιά και από εκεί στην Κόρινθο σε διοικητική κράτηση. Το οποίο και θα συμβαίνει στο εξής.

 

Είναι σαφές πλέον ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος έχει ανατεθεί σχεδόν αποκλειστικά στο υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ και στην ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι δρουν όλο και πιο αυθαίρετα και στα όρια και αυτής ακόμα της αστικής νομιμότητας.

Οι κοινοποιήσεις κράτησης και απέλασης υπογράφονται πια υπό καθεστώς παρενόχλησης στο στρατόπεδο της Κορίνθου σε ώρες και μέρες που η παρουσία δικηγόρου θα ήταν αδύνατη (Σάββατο αργά το βράδυ). Η διερμηνεία είτε απουσιάζει παντελώς ή γίνεται από έναν από τους έγκλειστους στον οποίο οι μπάτσοι λένε στα αγγλικά περίπου τι περιλαμβάνει το έγγραφο για να το μεταφράσει αυτός στα αραβικά. Ο ίδιος ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών με κριτήριο την εθνικότητα, και κατ’επέκταση η διαλογή, κράτηση και απόφαση απέλασης συγκεκριμένα Μαροκινών, Τυνήσιων και Αλγερινών, είναι παράνομα, αφού το δικαίωμα προσφυγής για άσυλο είναι προσωπικό και ισχύει για όλους ανεξάρτητα από εθνικότητα.

 

Οι έγκλειστοι λοιπόν υπογράφουν χωρίς να το γνωρίζουν ότι τους έχει κοινοποιηθεί η απόφαση απέλασής τους, ότι θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, και ότι κρατούνται ως ύποπτοι φυγής  επειδή παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους του υπηρεσιακού εγγράφου που υπέγραψαν μπαίνοντας στην χώρα. Έγγραφο το οποίο τους απαγορεύει την παραμονή τους στην Αθήνα, ενώ για να έρθουν μπήκαν με τη βία σε ναυλωμένα από το κράτος λεωφορεία κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης. Επίσης δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να μείνουν στο κέντρο κράτησης έως και 12 μήνες και ότι έχουν μόλις 5 μέρες για να προσβάλουν αυτή την απόφαση.

 

Η πανηγυρική υποστολή της παντιέρας του ΣΥΡΙΖΑ για κλείσιμο των κέντρων διοικητικής κράτησης των μεταναστών μας «εξέπληξε» όσο μας «εξέπληξε» η εκκένωση της Ειδομένης. Είναι στην ίδια ακριβώς λογική με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού για ανθρώπους που δεν είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είναι το τελευταίο κόσκινο στη διαδικασία ταξινόμησης από την ΕΕ των πληθυσμών που βρίσκονται στην πόρτα της και τους οποίους διαχειρίζεται με βάση την αρχή του ελάχιστου κόστους (από πλευράς νομιμοποίησης) και του μέγιστου οφέλους (εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αγορά της φύλαξης, κράτησης, μετακίνησης και στέγασης στις χώρες-συνοριοφύλακες). Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών με βάση την εθνικότητα, ο εγκλωβισμός σε συνθήκες εξαθλίωσης όσων δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του πρόσφυγα πολέμου και η κράτηση όσων εμπίπτουν στην κατηγορία του οικονομικού μετανάστη εγκαινιάζουν μια νέα φάση στο προσφυγικό, όπου η εθνικότητα ορίζει με νέους τρόπους το καθεστώς των ανθρώπων, τους διακρίνει σε νόμιμους και παράνομους, τους αφήνει στους δρόμους και τους ρίχνει σε κολαστήρια.

Υ.Σ. Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκέμβρη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη παρέμβαση αλληλέγγυων έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου, οι κρατούμενοι μέσα ξεκίνησαν διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας πανό που έγραφαν “Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Θέλουμε ελευθερία”. Φωτογραφίες και βίντεο αυτής της διαμαρτυρίας, που τράβηξαν με κινητό και μας έστειλαν, δημοσιεύουμε με τη σύμφωνη γνώμη τους. Αν για όσους είναι μέσα στο στρατόπεδο οι φωτογραφίες αυτές είναι το μόνο όπλο που έχουν για να ακουστεί η φωνή τους πέρα από τους δεσμοφύλακές τους , όσοι είμαστε έξω δεν πρέπει να ησυχάζουμε μέχρις ότου η διεκδίκησή τους για τα αυτονόητα δικαιωθεί. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους ως το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ως το τέλος των απελάσεων.

Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες/Μετανάστες

CXaaXp6UEAAsqmA CXaaVVLUEAAXTPU CXaaWR4VAAA-HGO